Marketing: vijf tips voor ’n vliegende start

Guerilla marketing is een manier van marketingNog te vaak lanceren bedrijven ‘even’ een nieuw concept, product of bedrijf. Zonder erover na te denken of de doelgroep hier wel op zit te wachten. Of dat de concurrentie ze misschien al voor is geweest.

 

Doelgroep? Concurrentie? Juist ja. Bezint eer u begint. Denk dus eerst na over de marketing voordat u iets doet. Het kan je een hoop geld, tijd en frustratie schelen. Daarom in dit artikel een paar marketingtips waar u als ondernemer over na zou moeten denken voordat u met pionieren begint….

 

1. Doe markt- en concurrentieonderzoek
Waarom niet eerst nadenken over marketing voordat u begint? Door na te denken over de doelgroep of uw doelstellingen bijvoorbeeld. Door markt- en concurrentieonderzoek te doen voordat u er in de praktijk achter moet komen dat uw concurrent u al voor is geweest.

 

2. Stel uw positionering vast
Denk dus na over je eigen positionering. Waar wilt u zich als bedrijf mee onderscheiden? Welke plek neemt u in op de markt? Wie is uw doelgroep en welke oplossing gaat u haar bieden? Hoe duidelijker uw ‘smoel’, hoe meer kans op herkenning bij uw doelgroep.

 

3. Gebruik doelgroepsegmentatie
Heeft u meerdere subgroepen of wordt de doelgroep te groot of onoverzichtelijk? Dan kan doelgroepsegmentatie uitkomst bieden. Het verder onderverdelen van uw doelgroepen helpt u om de boodschap die u straks wilt overbrengen, makkelijker te communiceren.

 

4. Stel uw unieke marketingmix vast
Verder is het belangrijk goed over uw product, prijs, plaats en promotie (en eventueel personeel, presentatie, pak, presentatie, periferie en proces) na te denken. Stel uw unieke mix aan marketing samen en gebruik het als onderdeel van uw strategie om uw markt te bewerken.

 

5. Houd u aan het beleid voor marketing
Het lijkt een open deur, maar toch zijn er organisaties die ‘zwalken’. De ene keer passen ze de prijs aan, de andere keer het product. Vergeet niet dat de concurrentie nauwlettend meekijkt. Ook de consument is niet achterlijk. Dat er altijd sale is bij die grote prijsdumper voor vloerbedekking is op den duur niet meer geloofwaardig…

 

Weten wat ik op marketinggebied voor u kan betekenen?
Kijk eens onder tekstbureau en diensten of neem contact op!