Ben jij zakelijk ook jezelf?

Een beetje weifelend sta ik voor mijn kledingkast. Slecht geslapen, kinderen druk, gisteren nog een dagje vakantie gehouden, dus ik ben er niet helemaal bij met mijn hoofd. Automatisch grijp ik naar een pantalon en jasje, maar halverwege stop ik. Waar ben ik mee bezig? Het is 25 graden buiten. Bovendien heb ik vakantie, dus voor wie maak ik me zo netjes? Oh ja, ik heb zo meteen een zakelijke bespreking. Daarvoor dus.

 

Maar dan begin ik te denken…. Dit was wat ik vroeger deed. Mezelf aanpassen aan datgene waarvan ik dacht dat de ander van mij zou verwachten. Mezelf transformeren in iemand die uitstekend in het zakelijke circuit past. Maar ook iemand die ik eigenlijk diep van binnen helemaal niet ben. Want al dat uiterlijke vertoon is niet zo aan mij besteed.
 

‘Leer nu eens dat je zakelijk niet alles maar kan zeggen’

 
Maar ergens in mijn hoofd klinkt dan toch dat stemmetje…. ‘Zakelijk moet je gewoon wel een rol spelen, daar kom je niet onderuit’ en ‘Leer nu eens dat je zakelijk niet alles maar kan zeggen.’ Tja, zo ongeveer één keer per week hoor ik het. Van mijn moeder, van collega’s, maar ook van vrienden en zelfs mijn eigen partner. En toch leg ik het iedere keer weer consequent, maar goed doordacht naast me neer.
 

 
Maar waarom? Omdat ik ervan overtuigd ben dat als ik mezelf ben, ik vele malen meer inspirerend ben. Omdat ik dan in mijn kracht sta. Omdat het dan uit mijn hart komt. Omdat ik dan met zoveel passie en plezier praat over datgene wat mij bezighoudt, dat mijn ogen gaan stralen en ik anderen daarin meetrek. Omdat ik ervan overtuigd ben dat als ik me iedere keer weer als een kameleon aan anderen aanpas, die anderen eigenlijk niet weten wie ik werkelijk van binnen ben. Als ik geen duidelijke ‘smoel’ heb, hoe moeten anderen mijn ‘smoel’ dan herkennen?
 

Wat ooit een droom was, is dus inmiddels mijn dagelijkse realiteit. Niet omdat het me overkwam, maar omdat ik daar zelf bewust voor koos

 
Met die voor mij logische wijsheid ben ik zo’n anderhalf jaar geleden een heel andere kant in mijn ondernemen opgegaan. Ik heb de duidelijke keuze gemaakt om te werken met passie en anders niet. Met die keuze in mijn achterhoofd nam ik afscheid van de bedrijfsbladen om mijn hart te volgen en meer met mijn passie voor gezondheid te doen. En alsof het zo moest zijn…. Nog geen drie maanden later kreeg ik die kans uit duizenden om te mogen schrijven voor gezondNU.
 
Nu zijn we dus ruim een jaar verder en mag ik mezelf tot het vaste team van medewerkers voor dit grootste gezondheidsblad van Nederland rekenen. Ook een aantal andere magazines en bedrijven weten me steeds vaker te vinden als het gaat om mijn kennis op healthgebied. En oh ja, dat ene artikel waarin ik mijn specialistische kennis over bio-identieke hormonen voor Talkies magazine mocht verwerken, leverde me een interessant contact met presentatrice Vivian Reijs op. Binnenkort gaan we koffiedrinken om een toekomstige samenwerking te bespreken.
 

‘Als je hier gehuld in mantelpak en dikke wolk van parfum had gestaan, waren we alsnog afgehaakt’

 
Wat ooit een droom was, is dus inmiddels mijn dagelijkse realiteit. Niet omdat het me overkwam, maar omdat ik daar zelf bewust voor koos. En dus maak ik vandaag weer een bewuste keuze. Ik ga als mezelf en niemand anders en dus hoort daar een spijkerbroek en nonchalante polo bij. Nog geen uur later schud ik de hand van degene die ik nog niet eerder gezien heb, maar eigenlijk al direct te kennen geeft dat hij wil samenwerken. ‘Tja, je eerlijke tweets trokken me eigenlijk al over de streep, maar toch wilden we je graag nog even zien. Want als je hier gehuld in mantelpak en dikke wolk van parfum had gestaan, waren we alsnog afgehaakt. Da’s namelijk niets voor ons….’