Content marketing in de praktijk: hoe en waar begin je?

Content marketing. Verbinden met inhoud en het aanbieden van relevante informatie aan je doelgroep. We horen er steeds vaker en meer over en een nieuwe hype lijkt geboren. Maar hoe zet je content marketing nu precies in en hoe werkt het in de praktijk? Met deze tips en tricks haal je er meer uit!

 

Content marketing stap 1: inleven doelgroep

Wat als eerste slim is om te doen, is jezelf verplaatsen in jouw doelgroep. Probeer het hoofd, de wereld en de reis van jouw (potentiële) klant naar jouw dienst of product te begrijpen. Wie is je doelgroep en kun je haar typeren? Met welke problemen of issues kampt ze en hoe kan jij haar daarbij helpen? Wat leeft er onder je doelgroep?

 

Door je in te leven in je klant, weet je uiteindelijk beter waar die behoefte aan heeft en welke informatie daarbij kan helpen. Het zou toch zonde zijn als je bijvoorbeeld zo je best doet op een artikel over appels plukken, terwijl iedere kweker weet dat het daar het seizoen niet voor is. Beter dus om vooraf met zorg te bepalen met welke informatie je wie wilt benaderen.

 

Content marketing stap 2: inhoud bepalen

Heb je een reeks onderwerpen waarover je wilt schrijven, dan is het tijd voor een goede zoektermanalyse. Het bieden van gevarieerde en relevante content helpt je vindbaarheid in zoekmachines namelijk enorm, dus het slim inzetten van Search Engine Optimalisation (SEO) is hier sterk aan te bevelen.

 

Er bestaan hele slimme programma’s en online marketingbureaus om van alles en nog wat van de onbegrensde online wereld in kaart te brengen. Zo weet je precies met welke woorden of woordcombinaties je het beste kunt gaan schrijven om beter op Google gevonden te worden. Meten is immers weten!

content marketing: de praktijk

Content marketing stap 3: agenderen

Als we het wie, wat en waarom in voorgaande stappen bepaald hebben, is het tijd voor het wanneer. Wanneer ga je welke informatie ontsluiten? Door een gedegen contentplanning te gebruiken, behoud je het overzicht in de verspreiding. Plaats je een redactioneel artikel in een relevant online vakblad in de zomer of investeer je in februari liever in een complete e-bibliotheek?

 

Door bovendien na te denken over momenten als vakbeurzen, feestdagen en andere bijzondere tijdstippen en daar tijdig op in te spelen, kun je superrelevant zijn. Je pakt je doelgroep immers in het moment. Denk maar eens aan de Oranjeproducten die vlak voor een EK als warme broodje over de toonbank vliegen….. Timing is everything!

 

Content marketing stap 4: vorm bepalen

Als je de wie, wat, waarom en wanneer bepaald hebt, is het nu handig om na te denken over de vorm waarmee je je content wil overbrengen. Richt je je ook op video of houd je het enkel bij geschreven artikelen? Schrijf je alleen blogs voor je eigen website of ben je ook columnist bij andere media?

 

Ook hier komt wat inlevingsvermogen in je potentiële klant danig van pas. Het is namelijk erg handig om te weten hoe je jouw klanten het beste kunt bereiken. In de sauna terwijl ze op een ligbedje liggen en jouw eBook lezen of tijdens een netwerkborrel waar de laatste blog op het videoscherm verschijnt?

 

Het is handig om hierbij te werken met een contentformule, een kapstok om de content aan op te hangen. In zo’n soort stijlboek kunnen dan zaken als thema’s, vormrichtlijnen en tone of voice besproken worden.

 

Content marketing stap 5: content creëren

Dan komt eindelijk het moment daar: de contentcreatie. Oftewel het schrijven. Waar begin je? Juist, weer bij dat hoofd van je klant. Door aan te haken bij die beleving, pak je ze weer in het moment. Leg vervolgens uit wie je bent en wat je weet, zonder je commercie op te dringen. Schrijf als het ware door de ogen van je doelgroep en help ze met jouw kennis en expertise op weg. Zo verhoog je je autoriteit en neem je je doelgroep aan de hand mee.

 

Je kunt losgaan met het schrijven van whitepapers, bloggen, het produceren van eBooks en het opzetten van webinars. Probeer zoveel mogelijk kwalitatieve en inspirerende content te creëren die ook echt relevant is. Bepaal enkele sterke onderwerpen en bedenk er een vervolg of subonderwerp voor. Zo kun je je content steeds verder en gedegen uitbreiden.

 

Een andere manier om regelmatig hoogwaardige, branchespecifieke content aan te bieden aan jouw doelgroepen is content curatie; het gebruiken en delen van content van derden. Zeker als je hier zelf nog relevante waarde aan kunt toevoegen, bijvoorbeeld een interpretatie van een onderzoek of een eigen expertmening, maak je het weer eigen en waardevol voor je eigen doelgroep.

 

Content marketing stap 6: evalueren

Tot slot is het natuurlijk fijn om te weten of je strategie voor content marketing werkt. Hiervoor kun je de interactie aangaan en om feedback vragen. Ook dit kan overigens weer een manier zijn om klanten aan je te binden. Je stelt ze immers in staat om over je bedrijf, product of dienst óf volgende contentonderwerp na te denken. Je maakt ze waardevol en laat zien dat je ze waardeert. Een goede basis voor verder succes.

 

Ook hyperrelevante content marketing?

Wil je weten wat content marketing voor jouw zaak kan betekenen? We helpen je graag met jouw online vindbaarheid en uitstraling. Zo kunnen we met onze jarenlange expertise en in samenwerking met online marketingbureau Ditisabc uitstekend een uitgebreide zoekwoordenanalyse doen en relevante blogs en landingspagina’s schrijven. Neem eens contact op voor een vrijblijvende kop koffie!

Eén antwoord op “Content marketing in de praktijk: hoe en waar begin je?”

  1. Pingback: Samenwerking met Ditisabc voor content marketing - T.KST.NTW.RP # strategie, concept & creatie @tekst